Белвю

От Резерватът
Версия от 06:04, 12 януари 2014 на Григор (беседа | приноси) (някакво начало)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Белвю

Код: 138123-567424
Възел: 611
Релейна
група:
21
Спада
към тип:
Пост-Разделенски светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Светът

Светът е подобен на Земята по размери и климат, но сушата е около 1%. Съсредоточена е в един огромен архипелаг, заемащ северната част на едното полукълбо.

Представлява грубо копие на Художествен свят от възел 295, наречен Землемория и базиран на тезауруса от цикъла „Землемория“ на Урсула ЛьоГуин. Оригиналният свят има строго ограничение на използваните технологии (придържа се строго към тезауруса от цикъла). Това не е харесвало на някои от заселниците му, а понякога и на родени там. С времето недоволна група успяла да си издейства разрешение за нов свят. Била им е дадена Нова Землемория.

Двата свята не обръщат особено внимание един на друг, но поддържат обмен на хора, които биха били по-съвместими с другия свят. На Землемория много хора изобщо не знаят за Нова Землемория - съществуването ѝ е информация, разпространяваща се предимно между недоволните от ограниченията на тезауруса там. На Нова Землемория повечето хора знаят за оригиналната Землемория (тя всъщност не е единственият свят, базиран на този тезаурус). Някои от тези, които предпочитат нейния тезаурус, получават разрешение да се прехвърлят на нея. (Това е един от малкото официално разрешени прехвърляния на по-сериозни групи хора между Възел 611 и други. Свръзката взимат мерки с него да не се злоупотребява, но както и за всеки друг такъв, се носят слухове, че тези мерки са били заобикаляни.)

Централните острови на света са сравнително „цивилизовани“, в смисъл че поддържат широки връзки със системата светове. На централния и най-голям, Хавнър, се намира трансмитерът. В тези области се използват сравнително съвременни технологии – най-вече електричество (главно от вятърни и слънчеви електроцентрали, по-рядко от водни, приливни или вълнови), съвременни корабчета, и т.н. На места тезаурусът на оригиналната Землемория е съзнателно имитиран (и съчетан в същото време с повече или по-малко съвременни удобства). Тези места печелят прилично от туристи (оригиналната Землемория не е достъпна за туристи).

В по-периферните райони изостаналостта е по-голяма. Те и приличат на оригиналната Землемория повече. Обстановката там е на практика средновековна. Срещат се понякога съвременни джаджи, но като цяло хората там предпочитат да разчитат на различните заклинатели и магьосници.

Обществото

Магията е интересен момент на Нова Землемория. Има я, макар да не е изобилна. Не е известно как точно е реализирана. От Свръзката веднъж са казали, че е на същата база, както на оригиналната Землемория – но как е реализирана там не е било съобщавано никога.

Разпространено е мнението, че тя е приоритет на по-изостаналите („по-истински“) места, че на тях е по-силна, че там по-често се раждат хора с Дарбата (както наричат владеенето на магически способности там), и т.н. Истината по-скоро е, че на цивилизованите места по-рядко им обръщат внимание, и затова те по-лесно намират препитание и уважение в по-изостаналите. Също така, там са местата, където е по-вероятно Дарбата да бъде забелязана и детето да получи каквото и да било обучение да я използва. В по-изостаналите краища почти всяко селище си има като минимум заклинател или поне вещица. Не винаги магическите им способности са кой знае какви – има и такива, които се оправят изцяло с мошеничество, хитрост или пък добри, често интуитивни познания в естествените науки. Повечето обаче са способни да правят заклинания в една или друга област. Някои умеят да вършат доста сериозни заклинания, и имат значителни познания в областта на теоретичната магия. Официално централно училище за магове няма; вместо това има неизвестен брой различни школи, най-често различно добри в едни или други аспекти. „Преподавателският състав“ на школите рядко е от повече от трима-четирима души.

Ако някой от маговете напусне Нова Землемория, изгубва силата си в значителна степен. Ако е по-силен обаче, може да запази част от нея, където и да се намира. При връщане обратно силата му се връща.

Драконите

Една нерешена и досега легенда на Нова Землемория са драконите. Повечето магове упорито твърдят, че ги има. Някои казват, че са ги виждали, било насън или по магически път, било наяве. Други – че не са, но са също точно толкова убедени, че те съществуват. Външни изследователи са се опитвали да дадат еднозначен отговор на въпроса. Няма случай някой да е видял лично дракон, но въпреки това някои смятат, че ги има.

Веднъж представител на ръководството на Свръзката е бил попитан за това. Неговият отговор бил: „Откровен отговор ли искате?“. След потвърждението той отвърнал: „Не знам!“. Тълкуванията на този отговор са неизброимо количество.

Една смела хипотеза твърди, че всъщност драконите на този свят са Безтелесните, тъй като те били избрали вместо притежанието и имането – творенето и бъденето. Съгласно нея, Безтелесният е нещо като дракон – няма нищо свое, но може да сътвори всичко просто със „слово“, в смисъл, информация. И че тази им способност маговете, които всъщност са способните да се свързват с Безтелесните пряко с мисълта и „духа“ си, осъзнават като характеристика и същност на дракона. Че тази способност на маговете е сродството им с Безтелесните, и тя им дава „магически“ сили, които те осъзнават така. Авторите на хипотезата предполагат, че Свръзката се опитват да развият там тезаурус по алтернативно схващане на нещата.