Океания

От Резерватът
Версия от 23:33, 11 януари 2014 на Григор (беседа | приноси) (някакво начало)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Океания

Код: 268651-500524
Възел: 611
Релейна
група:
26
Спада
към тип:
Пост-Разделенски светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Точната класификация на Океания е леко спорна. Най-често бива смятан за пост-Разделенски, но е бил причисляван и към Развлекателните светове, към пред-Разделенските светове, а понякога по погрешка дори при Племенните.

Отначало във Възел 611 е имало още един свят със същото име - племенен свят, базиран на тезауруса на полинезийските острови отпреди да дойдат европейците. Дълго време са битували какви ли не начини да ги различават - никой не е искал да смени името си. Около триста години след Преселението обаче на поредния тамошен Отговорник (и върховен вожд) му хрумнало, че „Океания" звучи много поевропейчено. Направили референдум и прекръстили света си на Тахити. Така името Океания останало за само един свят.

Светът

Светът е с размерите на Земята и няма своя луна. Звездата му обаче е двойна. Единият компонент, около който обикаля Океания, е подобен на Слънцето. Другият е бяло джудже, което орбитира на разстояние приблизително колкото орбитата на Сатурн, и дава светлина дори повече от земната Луна. Климатът почти по цялата повърхност на света е тропичен.

Цялата повърхност на света е океан с коралови, по-рядко вулканични острови из него. Сушата е под 1%, но използваемите за марекултури плитчини са още към 3%. Голямото бедствие на планетата са тайфуните - те често превишават по сила земните и твърде малко места по планетата са пощадени от тях. Проблеми създават и някои от вулканичните острови, на или около които има активни вулкани - неведнъж техни взривове са вдигали цунами, които са обикаляли по няколко пъти планетата. Сравнително чести в някои зони, но като цяло безопасни като сила са земетръсите (ако не вдигнат цунами).

Растителният и животинският свят са пренесени почти едно към едно от земните тропически зони. Опасни растения или животни на практика няма. Наличните два вида акули са били генетично преработени, за да не нападат хора. Островите гъмжат от птици и дребни бозайници, океанът - от всевъзможни риби. Има няколко вида делфини, но са се побояли да пренесат косатки, и въпреки няколкото опита, не са успели да развъдят китове. (Готви се пореден опит.)

През третите сто години от Преселението няколко пъти е имало опити да подхвърлят на света отровни змии, всичките безуспешни. Единия път заловили нахалника на местопрестъплението, втория път успели да изчистят змиите от острова с претърсване, третия - селекционирали болест, която ги избила, четвъртия - създали вирус, който модифицира генетично тези змии и ги прави неотровни и неопасни за топлокръвни. Официално не е известно чие дело са били опитите, но вероятно от Океания са го открили, защото след четвъртия път опитите престанали.

Условия

Светът има изградена перфектно действаща система за ранно предупреждение при бедствия. Невъзможно е да се пресметне колко живота е спасила тя. Целият свят е картиран съгласно степента на опасност, която представлява дадено място, и типа на опасността. Места от първа степен на опасност, а при спазване на правилата - и от втора, не предполагат повече риск за живота, отколкото кой да е улегнал свят. Всеки населен остров разполага с убежища срещу тайфуни и цунами - най-често здрави корпуси, здраво закрепени на върха на над стометрови ферми, закотвени дълбоко в корала.

Ако си в тайфунна зона (над 98% от планетата), дадат ли предупреждение, имаш един час да качиш ценните си неща и себе си в убежището, и после я намериш къщурката, я не. Но и това се оправя, нова се сглобява от четирима души за по-малко от ден: ако си под наем, е безплатно, а и твоя да е, новата не струва скъпо. Много започнали като туристи се задържат и установяват окончателно на Океания (и харчат там изкарваните на други светове заплати или пенсии).

Икономика

Океанийци са известни като изключително изобретателни и предприемчиви, и това не е далече от истината. На практика лишеният от полезни изкопаеми свят е измислил какво ли не, за да си доставя ресурси и енергия. Застиналата магма от вулканите се разтапя и преработва за метали и суровини. От дъното на океана се добиват метални конкреции. От специално селекционирани палми се получават въглеродни влакна. Плодове и водорасли се преработват за химични суровини. Селекционират се видове корали, които извличат от морската вода определени елементи... Вятърните и приливни електростанции са обичайна гледка. В последно време са правени амбициозни експерименти да се използва енергията на тайфуните - вдигнатите от тях вълни да бъдат улавяни в затворени атоли, и при излизането си водата да върти турбини. По островите, на които има активен вулканизъм, често има термични централи и всякакви производства, които имат нужда от висока температура.

Промишлеността на Океания е смайващо богата и ефективна за свят с подобна география. Цяло чудо е как океанийци са успели да запазят света си на практика напълно незамърсен от нея. Причината е и в изключително суровите закони срещу замърсяването (все пак основният приход на Океания като свят е от туризъм), и в съзнателността на жителите на света (базирана пак на опазването на туризма).

Основната причина за ниската раждаемост на Океания не е известна - предполага се, че е маниакалната отдаденост на повечето местни жители на работата. Собственият прираст на света е положителен, но съвсем слабо, и той търси активно имигранти отвън. И тъй като имиджът на Океания на повечето светове е като на много красиво, но опасно място, имиграционната политика е изключително смекчена, и на практика всеки желаещ бива приеман - стига да не се сметне, че е обществено опасен.

На Океания туристът може да се наслади на всякакви легенди за островите на живо. Срещу съвсем прилични такси там може да се живее на остров с месеци или дори години. Ако работата ти е от вид, който може да се върши от разстояние (Океания поддържа великолепна информационна връзка с почти всички светове от Възела през трансмитера си), може да се живее там и постоянно - средната заплата на повечето околни светове е доста над таксата за живеене на чужденци на Океания, плюс наема за къщурка и различните сметки. Пишеш си научния труд или проектираш поредния машинен възел, омръзне ти - излизаш от къщурката и с един скок си в лагуната. Излизаш от водата гладен - наоколо бананови дървета и палми на воля. Не ти се катери - минават два пъти дневно с лодката юнаците от снабдяването и ти пълнят хладилника с всичко, което можеш да поръчаш и на повечето цивилизовани светове. Имаш семейство и деца - има организирана детска градина и училище за децата, има с какво да се занимава съответната половинка от семейството, изобщо - рай. Вечер - кеф ти танци хула, кеф ти коктейл-бар, кеф ти разходка с кану под звездите...