Тасман

От Резерватът
Версия от 16:55, 12 януари 2014 на Григор (беседа | приноси) (някакво начало)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тасман

Код: 146726-632895
Възел: 611
Релейна
група:
37
Спада
към тип:
Пост-Разделенски светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Светът

Физически доста прилича на Земята като условия - географията му е различна, но всичко останало е много подобно. Има луна, доста подобна на земната. Централната му звезда е почти близнак на Слънцето, планетната система също е подобна - 2 планети преди Тасман, още 1 зад него и 4 газови гиганта. Растителният и животинският свят са пренесени от Земята, основно видове от Австралия, и по-малко от Европа и Северна Америка.

История

Проектът за света е бил подаден от група австралийци. Идеята е била за типичен пост-Разделенски свят, с добро развитие и спокоен живот. Преселническата група е била основно от австралийци, по-малко от европейци и северноамериканци, и по мъничко от други места по света. Официален език е междусветският английски. Централна власт на теория има, но на практика няма особен контрол върху света.

Още с преселването между различните групи (национални и други) възникнали вражди, които постепенно прераснали във войни. Отначало групичките сключвали съюзи едни срещу други, но твърде често съюзите били разваляни при първа изгода - и така, докато се стигне до положение „всеки срещу всеки“. Реалната причина за враждите били прекомерните амбиции на водачите на различните групи. Мащабни войни с големи човекозагуби на практика не са се водели, но и ничий живот не е бил в безопасност.

Тази ситуация продължила малко под стотина години. Все по-силното недоверие водело до все по-голямо разделение. Започнали да се появяват бандитски шайки, които никой нямал изгода да унищожи напълно - нали вредят и на съседите? С времето бандитизмът се превърнал в реалната система на света - всеки нападал тайно всеки, хем да отмъкне нещо, хем да смаже съседа. Цяло чудо е как при това положение хората успявали да просъществуват.

Бандитската каша продължила над три столетия. От време на време се образували държави, които успявали да поразчистят бандитизма на своя територия, с намерението да станат силни. Съответно околните се обединявали срещу тях и ги смазвали. Светът тънел в мизерия и ако нещо не можело да се каже за живота на него, то е, че е бил спокоен.

Някъде около 420 г. след Разделението особено талантлив водач на банда успял да се издигне - първо до диктатор в една от държавиците, която към този момент държала и достъпа до трансмитера. Използвайки временна слабост (и лидерска глупост) на околните държави, с хитруване и сила той постепенно овладял целия свят и установил еднолична диктатура. Управлявал над тридесет години, за които до голяма степен изкоренил бандитизма и създал условите на стабилна държава - диктаторска, разбира се.

Следващите двама диктатори също се оказали сравнително успешни, в смисъл, че се задържали по двайсетина години всеки. След това обаче нещата малко по малко отново се заразпадали. Бандитската каша за щастие била овладяна и отделните държавици били научили добре урока - бандитът е по-страшен враг от съседа. Отношенията им не били никак добри, но поне вече не воювали открито. Повечето енергия отивала да прилъжеш някоя област или град на съседа да се присъедини към теб.

Това положение се оказало като цяло стабилно. Никой не вярвал на никого, всеки си пазел само личните интереси - недоверието вече имало твърде дълбоки традиции. Най-малкият опит някоя държава да събере малко повече данъци водел до това областите ѝ да почнат да я изоставят, било в полза на други държави, било да се обявяват до самостоятелни - а като почти нямаш пари от данъци, нямаш как да пратиш армия да потуши бунта. Слабото централно финансиране обаче водело и до слабо централно взаимодействие и слаба уреденост на живота, а това съсипвало икономиката.

Някои държави намерили с времето изход да се финансират, като продавали земя на други светове (всъщност почти само на един - Акура). Другите светове обаче купували на ниски цени, и най-вече по много малко (дали не именно за да не засилят и стабилизират държавите на Тасман?). Така че този финансов приход пооправил нещата, но не много.

Настоящето

Към 970 г. след Разделението светът има нещо като централно правителство, но с изключително ограничени правомощия. Почти цялата власт е на отделните държави, които обаче нямат кой знае колко ресурси, за да могат да я налагат успешно. Икономиката на света е мизерна, под средната за пред-Разделенски свят. Жизненият стандарт - също. Износ на практика няма, вносът е предимно стоки, закупени срещу земя. Вероятно в не твърде далечно бъдеще светът ще бъде официално закупен изцяло, най-вероятно от Акура.

(И жителите му като че ли се надяват на това.)