Азор

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето
Азор

Код: 484576-248545
Възел: 611
Релейна
група:
3
Спада
към тип:
Развлекателни светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Един от най-интересните и красиви Развлекателни светове във Възел 611.

Светът

Представлява тропически океан с много острови из него. Островите са дълбоко нарязани от безкрайно разклонени фиорди, повече или по-малко широки, така че по тях просто не може да се намери място на повече от петдесетина километра от океана (по хоризонтална линия). Светът е приблизително с размерите на Земята, сушата е 4%.

Температурата на Азор варира между около 30 градуса денем и 20 нощем, еднаква през цялата година; почти всички дни изглеждат еднакво - ярко тропическо слънце сутрин, два-три часа пороен дъжд през ранния следобед, и отново ярко слънце до вечерта. Разликата между екватора и полюсите е минимална.

Цялата суша е стръмни планини. Както би казал Тери Пратчет, на този свят има неизбродими количества равна площ, само дето е разположена вертикално - или поне под доста стръмен наклон. Височината на тези планини е една от „антиприродните“ особености на Азор - те като че ли са безкрайно високи. Когато ги гледаш отстрани, създават впечатление за „обикновени“ много високи и стръмни планини, които просто се изгубват някъде нагоре в облаците, или маранята, или размиването от въздуха - но нещата не са такива. Можеш да се катериш все по-нагоре и нагоре - планината няма свършване, въздухът не става по-рядък, нито е по-студено. Понякога се случва на височина десетки километри хора, тръгнали отдолу на различни острови, не задължително съседни, да се окажат на един и същи склон; има пътеки, които извеждат до такива места. Предполага се, че повечето планини са свързани във височина помежду си по някакъв начин, въпреки че подобно нещо не се вижда. Често това е най-бързият начин за придвижване от един на друг остров.

Икономика и живот

Икономиката е ориентирана в почти 100% към туризма. Азорци поддържат известно количество риболовни кораби, но само на риба не се живее лесно, а всички други храни се налага да се внасят. Правят се опити за отглеждане на микроводорасли в океана, но засега цената на така получената храна все още е по-висока от тази на вносната. Има и опити за изграждане на вертикални оранжерии, но храната от тях засега е още по-скъпа.

Катеренето по планините обикновено не е лесно, но за туристите са прокарани удобни пътеки. Няколко от тях са околосветски - чрез връзките на планините във височина се стъпва на различни острови, по цялата обиколка на света. Най-кратката известна такава пътека е малко над 300 километра, и може да бъде измината за десетина дни.

Всяка година се публикува класация коя туристическа пътека стига вече до най-високо. Към 972 г. след Разделението няколко пътеки щурмуват километър 312, но повечето туристи рядко се изкачват над километър 50. (Експедиции са стигали до десетки хиляди километри височина и твърдят, че и там географията е същата.) Азорци непрекъснато засипват Свръзката с молби да им се отпуснат няколко портални трансмитера за връзка във височина; напоследък от Свръзката са обещали три и се очаква доставянето и монтирането им.

Красотите на Азор е трудно да бъдат описани - дори поотделно, а в съчетание още повече. Кристално чистият въздух е една от тях. При ясно време от достатъчно високо се вижда на стотици километри (на Азор няма тежка, и почти няма лека промишленост, съответно и замърсители). Буйната зеленина, красотата на растенията (и ароматът на цъфтящите), а и на животните (на Азор се срещат предимно птици, но могат да се видят и много видове планински животни - гризачи, планински кози, на някои места - дори якове с рядка козина), са друга незабравима гледка. Гордо изправените до невъобразима височина планини, щръкнали на десетки или стотици километри разстояние от океана (или долния слой облаци) са неповторими.

За водопадите на Азор се твърди, че изразът „Виж ги и умри" е верен - всички видели ги твърдят, че никъде няма по-красиви. Трудно е да се намери място из планините, от което да не се виждат поне два-три водопада. Някои са съвсем мънички, други - огромни и като височина, и като водна маса. Туристическа атракция е Гранд Фол - шест километра висок водопад, през който се изсипва почти същото количество вода, както през Ниагара. Намира се на 11 километър на един от съседните на трансмитера острови. Срещу безумна такса (и декларация за снемане на отговорност) разрешават да се спуснеш в него с платнена лодка, която с едно освобождаване на пружина се разгъва в делтаплан.

Общото мнение за Азор като туристически свят е, че е скъп, но ни струва.