Ангел Братоев

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ангел Братоев

Създаден
от:
Григор Гачев
Настойник: Григор Гачев

Учен от Академия, професор по когнитивна психология, шампион по шах на света (допреди Петърчо).

Често бива споменаван като част от интелектуалния елит на Академия. Универсалист, смятан за един от най-добрите учени на света в поне дузина области. Различните тестове показват различен коефициент на интелигентност за него, но дори най-ниските резултати са много далеч над средните. Извънредно общителен и социален, земен и приятен човек с контакти навсякъде и уважаван навсякъде. Председател на движението на шахматните клубове на Академия.

Любопитен факт е, че Евлоги Харизанов, известен на Ортодокс като отец Евлоги, е негов далечен роднина.

Заложбите му го ограничават до две възможности: или да се бори за кариера във върховете на Академия, или да живее не твърде бляскав, но спокоен и щастлив живот. Вторият вариант определено му харесва повече (а и покрай професорската длъжност и другите му занимания доходите му са много добри).

Старае се да не оставя впечатление за остър интелект (за да не отчуждава околните), но ако някой го подцени и се опита да го лъже или използва, си проси брилянтно скроени неприятности.

Едно от хобитата му е създаването и усъвършенстването на шахматната програма Арканус. Към момента на действието на романа „Ортодокс“ (972 г. ОР) тя превъзхожда който и да е Стандартен, и е твърде близо до това да е съвършен играч на шах.