Арената

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арената

Код: 396399-525782
Възел: 611
Релейна
група:
47
Спада
към тип:
Развлекателни светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Развлекателен свят, специализиран изцяло в двубои от най-различни видове. Почти всички видове предлагани двубои са поединични, много рядко един състезател се бие срещу няколко, или сраженията се водят между неголеми отбори. Официално Арената не предлага друг вид развлечения

Схватките

На Арената непрекъснато текат по няколкостотин по-големи и неизвестно количество по-малки турнири по всякакви бойни спортове или неспортни видове бой. В боевете може да участва всеки желаещ. Официално се изисква стандартна застраховка, която покрива разходите по възстановяване при тежки травми.

Арената разполага със специализирани трансмитери, способни да коригират получени при бой увреждания, на практика независимо от размера им - там диалози като „Колко пъти те убиха този месец - Шест, единият път ме изгориха до купчинка пепел“ могат да са голата истина. Срещу прилична такса можеш да си поръчаш за времето на престоя и тяло, по-подходящо за бой - или дори да ги сменяш като носни кърпички, ако имаш парите.

Произходът на специализираните трансмитери е мъгляв. Ръководството на Арената твърди, че са закупени от Свръзката срещу огромни суми, но доста хора не вярват Свръзката да се вълнуват особено от пари, и подозират някакви нейни планове. Нищо чудно да са прави.

Видовете боеве са всевъзможни - дуели в мускетарски или джентълменски стил, ловни дуели с пушки в гора, руски рулетки, битки на сцена срещу диви зверове или орки (Арената е един от малкото светове, на които ръководството умишлено е внесло орки), кечистки изпълнения, кланета с ножове, секири или каквото попадне... Каквото хрумне на човек, все върши работа - стига да съдържа достатъчно насилие.

Престоят на Арената и участието в различните видове бой не струват евтино, но се твърди, че основният доход на света идва от права за излъчване хода на двубои и други права около търговските им марки. Още четири или пет свята в човечеството са специализирани в двубои и всеки бива превъзнасян от Възела, в който е. Тези на Арената обаче като цяло се славят като най-елитните. Голямата част от човечеството е чувало за този свят. Всъщност, за повечето хора Възел 611 е известен предимно или само с него. Всеки по-разпространен вид битки има из човечеството поклонниците си, и те следят със затаен дъх турнирите по тях - особено ако живеят на скучен и обикновен свят, каквито са повечето в Резервата.

Така получените приходи са огромни - Арената е първият по приходи свят във Възел 611, пред Белвю. Значителна част от така получените приходи отива за награден фонд на турнирите. Немалка бива инвестирана къде ли не по други светове. Смята се, че Арената притежава в значителна степен поне десетина други свята.

Порядките

Светът е прочут с корупцията си и черната си борса. (На практика те не са по-разпространени, отколкото на доста други светове, но са станали известни заради количеството камери и журналисти там.) Бутваш дребен рушвет - и участваш в боеве, без да имаш застраховка. Или те насочват към бос, който ти плаща застраховката, но му дължиш отплата - уговаряне на мачове, или боеве срещу избрани от него противници, или ловиш из планините орки за двубои, или дори убиваш по поръчка - за определено време, или брой услуги, или както сте се договорили. Местни жители къде с гордост, къде с горчилка заявяват, че имаш ли пари, можеш да намериш там всяко възможно удоволствие. Наркотици, проституция, всякакви криминални услуги - от смяна на самоличността до наемане на убийци, и каквото още може ум да побере. Че и повече. Сред дребните кримки е популярен изразът: „Не знаеш ли къде да търсиш нещо, иди го потърси на Арената.“

Причините за корупцията на Арената вероятно са в ръководството на света. От време на време тя взима твърде големи размери, и се налага да бъде ограничавана - най-често чрез местни мерки, но на три или четири пъти се е налагало да бъдат канени военни части от Бушидо. От командването на Бушидо неведнъж са предлагали да изчистят Арената напълно от нелегалните елементи, но ръководството на Арената е отказвало. Популярното мнение - че босовете на престъпността всъщност са ръководството на света - не е далече от истината.

Има обаче и друга причина за тези откази. Ръководството смята, че именно тази криминална обстановка спомага за отсяване на качествени бойци и поддържане на нивото на двубоите, и е възможно да е право - а все пак основният доход на света, включително на ръководството му, е от тези двубои. (Възможно е обаче и това да е обикновена лъжа - все пак повечето от най-елитните бойци нито произхождат от Арената, нито имат особен допир с нейната престъпност, дори ако живеят там.)

Ръководството

Отговорни за инвестирането на средства на Арената по други светове са ръководството на света. Повечето от така инвестираните средства работят за общото благо, но и за ръководството остава достатъчно - като мениджъри, управляващи непредставими богатства, те живеят сред непредставим разкош. Известен е случай, когато един от ръководството на Арената гостувал на съседен свят. За да има къде да живее, той поръчал да му построят и заселят едномилионен град, а след заминаването му - да го разрушат и възстановят всичко, все едно никога не го е имало. На Арената му повдигнали като въпрос харченето на средства, той измъкнал счетоводни данни и доказал, че е увеличил печалбите в своя раздел с 0.2% в сравнение с предшественика си - и че на фона на тези 0.2% разходите за града не са дори джобни пари... Всички виждат разточителството на тези хора, но малко знаят, че Арената е може би най-богатият свят във Възел 611, благодарение на тях.

Механизмите за селекцията на това ръководство са неясни. На света няма избори, така че вероятно то се самоизбира по някакъв начин. Най-вероятно ръководителите там си назначават заместници или подчинени, и когато някой ръководител си отиде, тези под него се качват едно стъпало нагоре. (Ръководителите на Арената си отиват доста често. Като правило, от „естествена смърт“, въпреки често очевидните младост и здраве. Изглежда длъжността е нещо нездравословна.)

На този фон бедността, в която живее повечето от населението на Арената, е изненадваща. Точни данни за печалбите на света липсват, но дори по най-занижени оценки, ако дори само 10% от тези печалби се отделят за населението, Арената ще е светът с най-висок жизнен стандарт във възел 611. Ръководството на света е давало какви ли не обяснения защо не го прави. Никое не е убедило който и да било със здрав разум. Повечето хора смятат, че това ръководство просто са дебелогуши гьонсурати, изроди и престъпници, и се чудят защо от Свръзката са били така благосклонни към тях с трансмитерите и докога ще ги търпят. Истината вероятно се крие в старото напомняне, че Безтелесните са добри, когато това им изнася - и че си имат свои планове, и се съобразяват с „по-низшите“ когато и където това влиза в плановете им.