Орки

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето

Възникване

Повечето не-Класически раси са възникнали чрез набиране на желаещи. С орките не е така. Произходът им е от осъдени на изгнание (като заместител на смъртната присъда) престъпници, за които не е могло да се намери никакъв подходящ свят, отказали са преструктуриране на личността и са били изпратени на свят-затвор.

Названието „орки“ се е наложило заради физическата прилика. Тя е създавана от промените, налагани върху тези, които биват изпратени на свят-затвор. Не е известно някой да я е търсил умишлено, или по друг начин да е способствал нарочно да се създаде еквивалент на Толкиновите орки.

Продължителността на живота им като биологични заложби е (по данни на Аугментираните) около 100-110 години, но при техния начин на живот се смята, че реално е около 25-30 години; за женските е още по-кратка.

Официално орките се класифицират като... орки. Превъзхождат далеч Стандартните по изобретателността си за гадости, гнусотии и мръсни номера, и влечението си към тях. Много пъти Безтелесните са били питани дали превръщането в орк не включва промяна на психиката в такава насока. Винаги са отговаряли, че психиката на тези хора си е такава по начало и животът сред себеподобни просто ѝ помага да се изяви в целия си блясък. Вероятно са прави.

Местоживеене

Около половината светове, на които има орки, са били или са светове-затвори. На останалите орките са били пренесени от Безтелесните, по техни си съображения, или са успели някак да се преселят сами. Минимална част от световете са си ги внесли умишлено по една или друга причина.

Пълното избиване на орките на един свят, с изключение може би на Стражев, е на практика невъзможно. Хитростта им при криене превъзхожда човешката и могат да оцеляват при сурови условия и дори с най-отвратителна храна (всъщност често я предпочитат). На много светове са провеждани масови кампании за изтреблението им, с ограничен успех - до най-много стотина години орките плъпват отново като хлебарки. Единствено елфите са успявали да прочистят свят от орки напълно (ако не броим няколко неуспешни опита на орки да се заселят на Стражев свят). На такива кампании не се гледа с добро око от различните правозащитни организации, но и те признават, че най-безмилостните врагове на орките са самите орки.

Особености

Типичният орк е по-нисък от средния Класически, но е по-набит и доста по-силен. Вариациите в ръста и размера надвишават тези при Класическите - има орки, високи колкото висок мъж, но има и такива доста под метър и половина. Пъргавината им е над средната за хората. Координацията и ловкостта обаче са обикновено като на човек без спортна тренировка. Обикновено цялото им тяло е покрито с гъста, остра и твърда козина, най-често черна или тъмносива. В горещите райони на световете-затвори обаче не са рядкост племена без козина. Чертите им обикновено са далеч по-неправилни от тези на Класическите - причината е както по-вариабилната генетика, така и условията им на живот. Вариациите са огромни, но без изключение не особено красиви. Предполага се, че Безтелесните имат пръст в това, но доказателства липсват.

Орките живеят на стада. В стадото никой не може да понася никого, но напусналите го моментално стават плячка на околните стада или на своето. (Канибализмът сред орките е най-нормално нещо и като вид храна е направо изискан на фона на много други техни предпочитания.) Обожават да унищожават всичко свястно и полезно около себе си, в това отношение са по-преуспели и от най-съзнателните сатанисти. Около стадата им обикновено се простира пустош, негодна за живеене дори за тях, и те непрекъснато мигрират от едно на друго място.

Всекидневието на стадо орки би накарало за не повече от ден всеки нормален човек да пожелае да умре, просто за да не гледа какво става наоколо - дори ако не се случва на него. Цитира се изразът на един от първите изследователи на орките: „По-добре месец във вана с лайна, отколкото минута сред орки!“

По-силните орки използват по-слабите, вкл. децата, като роби. Съберат ли се двама или повече орки на едно място, моментално между тях се установява този вид отношения. Именно той е и причината да съществуват стадата - по-силните орки в тях пазят робите си от следващите по сила, за да има кой да им робува, и така им осигуряват някаква минимална защита.

Способности

Орките виждат сравнително добре на тъмно и обонянието им доста превъзхожда човешкото. Организмът им е доста издръжлив на неблагоприятни въздействия - понасят по-лесно рани, студ, влага и т.н. отколкото Класическите. Имунитетът им е доста по-добър от човешкия. Особено силна е устойчивостта срещу отровни вещества - отрова, която би убила Класически, най-често само причинява на орка неразположение. Особено устойчиви са срещу естествени биологични отрови - ядат безпроблемно развалени храни, отровни гъби и пр., от които Класически би умрял в адски мъки. Смята се, че това са качества, дадени им за по-добро оцеляване в условията на... хм, стадо орки.

Интересен е фактът, че повишената издръжливост и способностите на орките са реализирани от Безтелесните чрез генетични технологии, взети почти едно към едно от елфите, каквито са били към момента на създаването на първите орки - тоест, в някакъв смисъл описанието на Толкин за създаване на орките от елфи е повторено. Безтелесните, създали схемата на орките, твърдят, че така просто им е било най-лесно. Има обаче доста опити за анализи дали това е случайно. От Свръзката са съобщили, че един Безтелесен, който принадлежи към Предния фронт, още оттогава посвещава непрекъснато колосални ресурси за анализ дали това е случайно - и за почти хиляда години все още не е успял да стигне до еднозначен отговор. И че сред Безтелесните тази задача в известен смисъл има славата, която е имала преди доказването ѝ теоремата на Ферма.

Често са били водени дискусии дали еволюцията няма в крайна сметка да произведе от орките нещо по-свястно. Много учени смятат, че това ще стане. Безтелесни от Свръзката са потвърдили, че вероятно това ще е точно така, и че е възможно нещото да е дори по-свястно от хората - но ще трябват десетки или стотици хиляди години, може би милиони. Към момента еволюцията само прави орките все по-гнусни - орки, които са шесто-седмо или по-нататъшно поколение, дори при най-майсторско възпитание след раждането не могат да бъдат доведени до човешката норма.

Чисто формално орките имат същото право на живот, както и другите Стандартни, но на техните светове рядко някой се интересува от права. Там, където с тях живеят и други раси - елфи, джуджета, хора - орките обикновено биват изтребвани като особено гнусни вредители.

Език

Орките нямат свой утвърден език, както повечето други не-Класически раси. Новоосъдените престъпници отначало говорят родните си езици. На световете-затвори тази реч бързо се изражда в т.нар. оркски жаргони.

Лингвистите са отбелязали общи черти на всички оркски жаргони: бедност на езика (няколкостотин, рядко до две-три хиляди думи); изключителна гнусност, надминаваща далеч и най-отвратителните криминални жаргони на Класически; бруталност и вулгарност, отразяващи отношенията помежду им; кресливост, предназначена да плаши и стряска по-слабите, или хленчене, което да погнуси по-силния... Почти няма човешки езици (за общуване - професионалните не се броят), от които орките да не са успели да създадат подобни жаргони. Странно изключение са елфическите езици. Орки понякога използват думи от тях в подигравателен смисъл. Разликата в произнасянето обаче е такава, че най-често дори други орки не разбират какво се има предвид. Друго изключение е хуздул - вероятно просто е прекалено сложен за орките и те не си дават труд да се мъчат с него.

Макар и изведени от различни езици, оркските жаргони са до голяма степен еднакви: думата за едно и също нещо може да е различна, но речниковият запас и структурата обикновено са преводими към друг оркски жаргон едно към едно, буквално. Това дава повод на много лингвисти да говорят за „оркски език“ или суб-език.

Интересен елемент е, че на някои места в оркските езици има думи, взети от Толкин. На много светове-затвори например те използват „урук“ за по-едрите орки. Произходът на тази дума обаче вероятно е от термините, с които околните хора ги обозначават.

Размножаване

Външна разлика между мъжките и женските почти няма. Самите орки рядко се интересуват от пола на себеподобните си, освен за типично оркски забавления. На тези забавления обикновено се дължи и забременяването сред тях - каквито и да било нежни чувства са им непознати. Нямат и каквато и да било форма на брак - в стадо орки най-силният мъжкар обикновено третира всички женски като своя собственост, или по-точно играчки. Въпреки това в хода на „забавленията“ нерядко поколение успяват да оставят и други мъжки - за типичния орк гаврата с някого носи много повече удоволствие от секса.

Раждаемостта сред орките е много висока. Децата трудно оцеляват до възрастни (обикновено не повече от 15% доживяват до зрялост) и заради краткия живот са се сменили доста поколения, така че еволюцията е поработила здраво в тази насока. Бременността е около 180-200 дни, средно по 3 деца на раждане. (Това е дело на Безтелесните - иначе орките щели да изчезнат, без да оставят поколение. Все едно то е изтрябвало на някого, включително на самите тях, освен за роби.) Женските след 12-13 годишна възраст раждат на практика всяка година (това пък си е заслуга на самите орки). Децата почти веднага след раждането вече могат да пълзят и разпознават по инстинкт какво става за храна - буболечки, червеи, недостъпкана зеленина. Женските орки не кърмят и се интересуват от децата единствено като потенциални роби. В това отношение са по-разсъдливи от мъжките, които често се забавляват с децата по оркски - например как най-ефектно да изкормиш гадинката с един удар. Официално няма известни случаи на деца между орки и друга раса.

Отначало е имало сериозни дискусии трябва ли да се позволява орките да имат поколение и не заслужава ли то нещо по-добро. Безтелесните са обяснили, че орките е логично да имат право на поколение и че всеки е длъжен да се оправя с това какъв се е родил. Иначе те би трябвало да издигнат на ниво свръхразуми всичко живо от вируси нагоре, а преди това да превърнат в живо всичко неживо. Тезата им е била оспорвана, но без успех. Въпреки това се смята, че Безтелесните наблюдават орките и ако сред тях случайно се роди нещо, което заслужава да не е орк, намират начин да му дадат по-добри перспективи. Има опити Стандартни да отгледат малки оркчета като свои деца - твърди се, че е възможно те да бъдат доведени до рамките на като цяло приемливото за човек, но се искат огромни усилия и майсторско възпитание.

Една от привилегиите, които поколението на орките има в сравнение с първоначалните осъдени, е възможността да напуска света-затвор... ако успее. Трансмитерите, които свързват такива светове, не пропускат обратно осъдените, но поколението им принципно може да ги премине - присъдата не важи за него. Орки често правят опити (някои - изключително изобретателни) да избягат от своя свят и да се преселят на друг. За щастие на човечеството, повечето от тези опити биват осуетявани на един или друг етап.

Други