МС12

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето
Левант
(МС12)

Код: 191883-210980
Възел: 611
Релейна
група:
14
Спада
към тип:
Пост-Разделенски светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Светът

Пост-Разделенски свят, издържащ се основно от търговия и в по-малка степен от производство.

Приблизително с размерите на Земята. Има луна, подобна на земната, но по-далече от планетата. (Албедото ѝ обаче е по-високо от това на земната луна, така че даваното количество светлина е на практика същото.)

Сушата е около 20% от повърхността на планетата. Очертанията ѝ са изключително нарязани. Светът има десетина континента и голям брой острови, но твърде малко места в него са на повече от триста километра от море в някоя посока. Няма също и твърде широки морета - местата, където на повече от хиляда километра наоколо няма суша, са също малко. Високи планини почти няма, твърде дълбоки океани - също: средната височина на сушата е около двеста метра, средната дълбочина на океана - към четиристотин метра (почти една трета от него е шелфова зона, с по-малко от двеста метра дълбочина).

Населението е около 90 милиона. Прирастът му е сравнително висок за пост-Разделенски свят (през първите около шестотин години след Разделението е бил още по-висок). Произходът му е предимно от народите на Средиземноморието - испанци, французи, италианци, араби, португалци, гърци, по-малко от други народности. Официалният език е междусветският английски, по-големите народности обаче често използват за вътрешна употреба своите езици.

История

Точният произход на проекта за Левант не е напълно ясен. Официалната версия (поддържана от Свръзката) е, че са обединили няколко проекта от различни средиземноморски народи в един. Всяка от народностите обаче претендира тихичко, че именно нейният проект е бил първи и основен, че ако не и дори единственият. (Това не е единствената тема, на която народностите на Левант се дърлят помежду си. До буйни спорове почти не се е стигало. Освен това, при външни отношения разликите мигновено се забравят.)

Първоначалното име на света - МС12 - е предложено от Свръзката. С времето обаче живеещите заедно народи създали обща култура и народопсихология, базирани върху общото за Средиземноморието. Оттам и им лепнали прякора „левантинци“, а на света почнали да викат Левант. Жителите му нямали нищо против, а търговците между тях бързо установили, че двете различни имена често са от полза при дребни далавери или бизнес-номера. Вече повече от сто години единственото място, където официалното име на света се използва, са официалните документи. Въпрос на време е левантинците най-сетне да се наканят и да го сменят и официално.

Първоначално светът е бил замислен като стандартен пост-Разделенски, базиран основно на промишленост и селско стопанство. И двете не са били пълен провал, но не са били и кой знае колко успешни. Производителността и стандартът на живот са били по-ниски дори от тези на някои пред-Разделенски светове. Около сто и петдесет години след Разделението нещата са били тръгнали съвсем на зле, и доста левантинци се били хванали да припечелват от търговия - първо на собствения им свят, а след това и на околни светове. Оказало се, че това носи някакви, макар и не блестящи доходи. Правителството на света забелязало това, и създало система за поощряване на търговията навън. Малко по малко левантинските търговци стигали все по-далече и често пробивали там, където други не успявали. Към момента почти няма отворен свят, с който те да не търгуват.

Търговията

Левантинските търговци разчитат основно на две неща - ниска цена на стоките и малка търговска надценка. Често биват обвинявани, че продават ментета, и това не винаги е лъжа. (Всъщност, дори по-често, отколкото се предполага - просто по-качествените ментета не правят толкова лошо впечатление и за тях не биват повдигани въпроси прекалено шумно.) Левантинецът се хваща да осъществи сделка и реализира стока срещу печалба, за която почти никой друг търговец не би си мръднал пръста, и се хващат и с начини, с които друг не би се занимавал.

Най-обикновено нещо за левантинеца е да закупи стока от Космически свят и да я докара на Левант с космически кораб. (Светът разполага с орбитален портал за космически кораби, който може да бъде настроен да се свърже с кой да е друг орбитален портал във Възела - а, по слухове, и с някои портали в други Възли.) Оттам да я прекара с камионен керван през два-три други трансмитера на светове, за да я прехвърли накрая на камили и влачи така със седмици по Пътят на Аллаха или пък Орда до крайния получател.

Резултатът е, че вероятно над 5% от междусветската търговия във Възел 611 минава през ръцете на левантинците. Те са „тревата“ на търговския свят - с нищо незабележителни, но жилави и вездесъщи. На по-периферни (в икономическо отношение) и с малък търговски оборот и ниска печалба светове левантинските търговци често са единствените.

Настоящето

За трансмитерния портал на Левант се шушука, че е един от малкото начини за пътуване между Възли. Твърди се, че кораби на левантинци достигат през него до светове, разположени в други Възли, и търгуват с тях. (По принцип Свръзката ограничава преноса на хора, стоки и информация между Възли, така че пътуването между Възли е много по-трудно, отколкото вътре във Възел.) Твърди се, че кораби, които желаят да пътуват до други Възли, трябва да бъдат одобрени от Свръзката, и че от тях се искало какво ли не. Някои от приписваните неща не звучат много достоверно (малко вероятно е например Свръзката да имат нужда от шпиониране за тях сред Стандартните). Мълви се дори, че срещу достатъчно пари някой капитан може да те закара нелегално до друг Възел - нещо, което иначе е доста трудно - и дори без да знаят Свръзката (което е трудно за вярване, но кой знае?).

Вътрешната икономическа структура на Левант е доста стандартната за пост-Разделенски светове пазарна икономика, политическата - също доста стандартна парламентарна демокрация. Заселени са реално само около 2-3% от сушата (почти цялата суша е обитаема и плодородна, с изключение на най-северните райони - близостта до море навсякъде прави климата мек и поносим). Земеделската продукция е прилична като качество, промишлената - също, но ниската производителност на труда (Левант е сред последните 10% от пост-Разделенските светове по този признак; има пред-Разделенски светове, които го изпреварват) води дотам светът да внася и земеделски, и промишлени продукти. Напоследък сравнително добра производителност се постига в едросерийното производство на „имитации" (евфемизъм за ментета) със сравнително добри потребителски качества. Добрите търговски връзки на Левант осигуряват необходимия широк пазар.