Рада Панчина

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рада Панчина

Създаден
от:
Григор Гачев
Настойник: Григор Гачев

Герой от романа „Ортодокс“ на Григор Гачев. Приятелка, по-късно съпруга на Христо, брат на Петърчо.

Гърбава, кривогледа и куца по рождение, тя е с дефект в ембрионалното развитие. Наследила е обаче и сериозен интелект, и условията ѝ на живот са възпитали в нея железен дух. Тя непрекъснато се бори с недъзите си и жадно поглъща всичко ново. Не е ясно какво точно ще стане от нея с времето, но със сигурност няма да е най-обикновена женица.

Не е изключено към края на живота ѝ Отговорникът на света да ѝ предложи изпит за приемане при Безтелесните (замаскиран под някаква форма). Нито пък тя да откаже приемането, ако не бъде приет с нея и съпругът ѝ Христо.

(Покрай Рада се развихря един диспут, за който тя вероятно никога не е и разбрала. При личен разговор Мария Йорданова пита Отговорника на Ортодокс дали се е месил в развитието на Рада. Отговорникът потвърждава, че е подсилил интелекта и добротата ѝ, но отрича да има пръст в инвалидността ѝ. Мария мигновено се досеща, че той би могъл да я направи съвършено здрава без никакво усилие, но му е била нужна болна, и побеснява. Почти издействаното ѝ съгласие да се върне при Аугментираните пропада за доста години напред. Баща ѝ, естествено, веднага се досеща, че „гафът“ е нарочен, и Безтелесните целят точно това. Отговорникът на Ортодокс обаче му обещава, че накрая всичко ще е наред, Рада ще бъде компенсирана по адекватен начин и Мария ще го узнае.)