Теоактлан

От Резерватът
Направо към: навигация, търсене
Теоактлан

Код: 024264-104723
Възел: 611
Релейна
група:
11
Спада
към тип:
Пост-Разделенски светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Пост-Разделенски свят, ориентиран към навлизане в Космоса. Създаден е от високообразована прослойка мексиканци, приличен процент от тях с произход от местните индианци (или кичещи се с такъв). Към нея са се присъединили и много хора от други испаноезични народности. При Разделението на Теоактлан са отишли над двеста хиляди души - рядко голям за Разделенска група брой.

Светът

Физически Теоактлан е планета, много подобна на Земята. Луната ѝ е доста по-голяма от земната, намира се по-далече от планетата (така че видимите ѝ размери са като на земната Луна), и притежава рядка атмосфера, предимно от въглероден двуокис. Сушата е 19% от повърхността на планетата. Климатът като цяло е малко по-топъл от земния, разликата между полюсите и екватора е далеч по-малка от земната.

Слънцето на Теоактлан е тройна звезда. Първият компонент е звезда от клас G4. Вторият е тъмночервено джудже, което обикаля около първия по орбита като тази на Юпитер. Третият е звезда от клас G2; разстоянието ѝ от първите два компонента е около десет светлинни дни.

Теоактлан обикаля около Компонент 1, заедно с 2 по-близки и 2 по-далечни от него планети, и още 3 планети оттатък орбитата на Компонент 2. Вътрешните 4 планети напомнят на съответните от Слънчевата система; четвъртият, Юкатан, който съответства на астероидния пояс в Слънчевата система, е свят с размери малко над тези на Марс, с един 50-километров спътник, и е покрит с дебел слой замръзнал въгледвуокис.

Компонент 2 има собствена „система" от 22 по-големи и много по-малки спътника. Повечето напомнят спътниците на Юпитер. На най-близкия, скалисто кълбо с диаметър около 800 км, температурата на който варира между +35 на „дневната“ и -150 на „нощната“ страна, има голяма обитаема база на Теоактлан.

Компонент 3 има неуточнен брой планети. С мощни телескопи са забелязани 4, вероятно газови гиганти, и се очаква, че има и още, включително може би годни за обитаване.

История

Намерението им първоначално е било да се съчетаят традициите на маите и ацтеките с високотехнологично развитие. За официален език е обявена възстановка на езика на маите и ацтеките - „Древният език". Испанският е оставен като разговорен, въпреки че почти за всичко се е използвал реално той. Топонимията на имената идва от наследството на маите и ацтеките. С времето обаче испанският се е налагал все повече и повече, докато в 531 г. от Разделението е обявен за втори официален език. Оттогава „Древният език" на практика не се използва; единствено химнът на света е написан на него, и теоактланци го зубрят старателно (често без да знаят коя точно дума какво означава). Към 976 г. от Разделението Древния език знаят само неколцина учени - историци и лингвисти.

Около 650 г. след Разделението започва колосален проект, чиято цел е да изпрати портал в системата на Компонент 3. В течение на почти 100 години е създадена необходимата технологична база и нужните ресурси. Проектът буквално изсушава икономиката на света, и в крайна сметка довежда през 738 г. до тежка рецесия. От това се възползва гениален политик, който през 742 г. успява да вземе властта и да се обяви за пожизнен диктатор.

Отначало реформите му са успешни, но диктатурата бързо разрушава необходимата за успешна икономика свобода, и към 755 г. Теоактлан наближава нова рецесия. Няколкото опита нещата да се решават чрез вътрешни войни, тоталитаризъм и т.н. се оказват с ограничен успех. През 766 г. диктаторът решава да опита завладяване на друг свят като средство. За цел е избран Ортодокс, поради на практика пълната си беззащитност. След смазването на опита от Легиона диктаторът е свален от власт и заменен от военна хунта. Минават още 25 години преди установяване отново на изборна система. Проектът за пращане на портал до Компонент 3 е погубен.

Настоящето

Към 972 г. след Разделението Теоактлан се е възстановил напълно от събитията. Населението на света надхвърля 500 милиона души. Постигната е отлична производителност на труда и здрава икономика. Голям процент от използваните на много околни светове автомобили (вкл. на Академия) се произвеждат на Теоактлан.

Основните усилия на Теоактлан са в изучаването на космическото пространство. Засега постигнатото от тях не се смята за достатъчно, за да го причислят към Космическите светове; скоро обаче това може да се промени. Свръзката са предоставили на този свят няколко портални трансмитера, за да може да използва по-пълноценно системата си. Уговорката е, че теоактланци трябва да намерят начин сами да закарат всеки от двойката портали където искат, а след това могат да го използват. Чрез успешна космическа програма портали са доставени първо на луната на планетата, след това на съседните две планети, след това на Юкатан, и накрая на първия спътник на Компонент 2. Отделно планетата разполага с голям флот космически транспортни кораби, използвани най-вече между спътниците на Компонент 2 (порталите не са достатъчно, за да има за навсякъде, а Свръзката засега са отказали да дадат повече).

През 945 г. е пусната в ход нова програма за пращане на портал в системата на Компонент 3. Извлечени са много поуки от грешките на старата, нещата вървят много по-добре. Има всички основания да се смята, че пусковата дата за кораба-носител (988 г.) и датата за доставяне на портала до Компонент 3 (999 г.) ще бъдат спазени, без да докарат света до кризи.