Тласнати

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето

Що е то

Като Тласнати биват определяни разумните или полуразумни раси, получени на базата на животински видове. (Към 972 г. след Разделението още няма признати за разумни раси, получени на базата на растителни видове.) Работата по някои е започнала още преди Разделението; официално призната за разумна раса преди Разделението обаче не е имало.

За критерий за разумност се използва владеенето на втора сигнална система (използване на символи за предаване на идеи и представи, каквото и да значи това в конкретните случаи).

Поставени са изобщо при Стандартните по две причини: заради приликата си с някои от Трансформираните, и защото все пак трябва да ги причисляват някъде, като вид признаване на разума им.

Създаване

С Тласкане на някой вид се занимават доста светове, в едно или друго отношение. Към 972 г. след Разделението са дефинирани три вида разумни делфини (смята се, че делфините по начало са полуразумни, ако не и начално разумни), един вид полуразумни китове (подозира се, че китовете по начало са полуразумни и че този вид не е никакво постижение), три вида разумни шимпанзета, един вид разумни горили (шимпанзетата и горилите се смятат по начало за полуразумни, или дори потенциално разумни), три вида разумни и над десет вида полуразумни кучета, поне един вид разумни и три вида полуразумни котки, и дори един вид разумни динозаври (Seismosaurus sapiens - достигащи 80 тона философи-вегетарианци, създадени почти изцяло изкуствено). Вероятно има и още Тласнати раси, които обаче не са регистрирани, и е известно, че още няколко пъти по толкова са в процес на създаване (без гаранция за успех).

Безтелесните като цяло не поощряват създаването на нови разумни раси, но и не вземат особени мерки, за да му попречат. (От Свръзката обаче са споделяли неофициално, че ако опитите за създаване на разумни раси на базата на животни продължават с такава настойчивост, може да вземат и по-ефективни мерки за обезкуражаване на тази практика.)

Изключение е един случай, когато на един свят група маниаци се опитали да създадат разумна раса от косатки-убийци. Безтелесните процедирали с нетипична за тях директност и безцеремонност: окастрили разумите на „работната група“ до ниво животни, след което ги предали на зоопарка в столицата на света. За попечителство и за поука на други желаещи да създават разумни раси-убийци. Твърди се, че след като научил за случая, друг свят набързо се отказал от тайна програма да създаде раса разумни паяци-убийци.

Често има опити за създаване на „междинни“ разумни раси чрез кръстосване на две разумни, базирани на един и същи биологичен вид (напр. два вида разумни делфини). Тъй като използваните технологии на разумност са различни, най-често кръстосването не дава разумно поколение; има обаче и изключения. Отбелязано е, че когато кръстосваните индивиди изпитват естествено привличане един към друг, а не просто участват в опита, процентът на разумното поколение е доста по-висок от средния. Обяснението е, че се разпознават като „своя вид“ и съответно изпитват привличане и близост по-често, ако технологиите им са достатъчно съвместими.

Други

Имало е случаи, когато новосъздадена разумна или полуразумна раса се използва някъде като роби. Безтелесните не са се обявили открито против това, но всякакъв опит робите да бъдат убивани за наказание е бил третиран като издаване на смъртна присъда, т.е. спирали са връзката на света с другите светове до изясняване на обстоятелствата и наказване на виновните. Имало е случаи, когато господари са се изхитряли да обявят роба формално за свободен, преди да го убият - Безтелесните не са имали нищо против. Очевидно по някаква причина спазват формалността, колкото и глупава да е.

Езиците, на които говорят Тласнатите раси, най-често са съобразени с възможностите на съответната раса - знакова реч за маймуните, ултразвуков обмен за делфините, и т.н. Има и изключения - поне една от расите шимпанзета е била генетично променена, за да може да говори свободно човешки езици; поне една от расите делфини прилично разбира и говори някои човешки езици, а разумните динозаври от Креда говорят класически оксфордски английски от началото на 20 век (е, с доста боботещ акцент...).

Други