Фентъзи светове

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето

Това са светове, най-често средновековни (има обаче от примитивни до пост-Разделенски), които разполагат със значително количество фентъзи-същества, и/или животът там е повлиян от тези същества в значителна степен.

Повечето видове фентъзи-същества идват от земната митология или художествено наследство; има обаче и видове, които не са били познати преди или по време на Разделението. За много от тях с голяма увереност се знае, че са измислени като концепция от Безтелесните.

Видовете фентъзи-същества са огромен брой. Класически, макар и не много разпространени, са драконите (като на различните светове може да са абсолютно различни като същност). На доста светове се намират гномове, всевъзможни духове и призраци, странни диви неща и митични същества като еднорози, грифони и т.н. На някои се срещат силфиди, духове на планини или други места, дори до местни богове с огромна мощ.

Произходът и същността на фентъзи-съществата са най-различни. Често те са проявления на Безтелесен, който е поел задължението да осигурява фентъзи-елемент на определен свят. Понякога са проявления на изкуствен интелект, специално създаден с тази цел. Понякога са изкуствено създадени същества на биологична или псевдобиологична основа. За някои се смята, че са хора в изкуствени или модифицирани тела, получили „втори живот“ след смъртта си по някаква договореност - особено по-важните от тях, местни богове и пр.

Интересна информация на тази тема е разказал Ангел Братоев от Академия. При посещение на Смоланд - свят, базиран като тезаурус на средновековието в Скандинавия - той при екскурзия из дивите планини се натъкнал в една пещера лично на Коболд - зло планинско джудже от местните предания, пазител на рудните залежи. За няколкостотин години на Коболд му било дошло до гуша, и си изплакал историята на първия (и вероятно единствен) чужденец, който видял (било му е забранено да я споделя с местните). По начало той бил човек от 21 век, замразил се поради неизлечима болест. При Разделението Безтелесните го размразили и му предложили втори живот „докато му се живее“, с уговорката първите пет хиляди години да работи за тях. За първите хиляда години трябвало да бъде Коболд.

Подобна информация разказва Каташи Мацумото, изследовател на фентъзи-световете, който е имал удоволствието на един от тях да изслуша откровение от местната богиня на разврата (и да изкара около месец в обятията ѝ, което му се отразило чудесно - от 130 килограма при ръст под средния станал под 90). По начало тя била родена трийсетина години преди Разделението, изключителна красавица и умница, но (по слухове) нимфоманка. Избрала си подходяща професия, но това не ѝ помогнало - само дето била призната за най-добрата жива в занаята. Признанието ѝ спечелило какви ли не клиенти; от един, принципно Безтелесен, си изпросила точно преди Разделението безсмъртие, като богиня на фентъзи-свят. Той си изпълнил обещанието, но както сметнал за добре... Каташи Мацумото добавя, че славата и определението на тази богиня са само професия, и че тя всъщност е чудесен човек и топла душа.

Повече информация