Хефест

От Резерватът
Направо към: навигация, търсене
Хефест

Код: 014048-103123
Възел: 611
Релейна
група:
26
Спада
към тип:
Пост-Разделенски светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Основан е от малка групичка най-разнородни ентусиасти, обвързани към едно - желанието за повече геологична активност наоколо. Имало е като се почне от маниаци-вулканолози, мине се през любители на екстремния живот, та до поклонници на източните философии, решили, че свят с повече трудности ще създаде по-корави хора. С времето различните виждания се обединили в обща философия, събрала от всичко по малко.

Светът

Светът е малко по-малък от Земята, но има приблизително същата сила на тежестта. Съвсем близо около него се върти луна с размери, надвишаващи четири пъти земната, също с богата вулканична активност и с остатъци от въгледвуокисна атмосфера, подхранвана от вулканите ѝ. Предполага се, че до не повече от десетина милиона години луната ще навлезе в сферата на разкъсване на планетата. Климатът на света е „според както“ - в зависимост от вулканичната активност и преобладаващите съотношения на изхвърлянията разликите могат да са доста големи.

Сушата е 51% от повърхността на света и повечето от нея е геологически активна. Неземетръсни зони няма, но заради тънката планетна кора силата на земетресенията не е голяма. (Затова пък ден без земетресение почва да изглежда подозрително.) Пак по същата причина няма и особено високи планини, но пък изобилието от вулкани е смайващо. Малка част от сушата е без вулкани, но и там е пълно с горещи извори и други прояви на плутонизъм. Има райони, където ландшафтът се променя буквално ден за ден. Има няколко области, най-голямата от тях около двадесет на двадесет и пет километра, които са постоянни лавови езера - нещо като колосални вулканични кратери.

Местните жители често казват, че океанът там е още по-страшен от сушата, и това не е шега. Нормалната разлика в нивото между прилив и отлив е почти пет метра, а в гърлата на тесни заливи достига над двайсет. Отделно, почти всеки месец има експлозии на подводни вулкани, които вдигат цунами. Средно по веднъж на двадесетина години стават експлозии, които вдигат цунами с височина при брега над двеста метра в средно отдалечена точка на света, и над километър в най-близките. Такива вълни могат да пометат сушата на десетки километри навътре от брега, ако експлозията е била близо - затова и поселищата близо до брега са твърде малко и като правило на места, незаплашени от цунами.

Във водата на океаните има разтворени голямо количество химически съединения от вулканичен произход. Местните водорасли и водни животни изглеждат свикнали, но далеч не всички стават за ядене. (А някои стават направо за химична или дори металургична преработка.)

Население

Населението на света е около 1 милион. Естественият прираст е висок, но емиграцията далеч надвишава имиграцията. Повечето селища са в зоните, където няма вулкани. Във всички селища като правило има централно снабдяване с енергия и пречистен въздух. Ако селището е близо до активни вулкани, то не може да бъде разрешено за обитаване без тези системи.

Населението на Хефест е още по-организирано и дисциплинирано от това на Океания, и се доближава в това отношение до Стражевите светове. За разлика от Океания животът на Хефест е наистина опасен, особено извън невулканичните зони. Неведнъж се е случвало някоя новоотворила се цепнатина внезапно да погълне някое селище, или излялата се от нея лава да го залее, преди някой изобщо да успее да вдигне тревога. Дори в невулканичните зони е имало случаи, когато новоизбликнали гейзери са отнемали човешки животи. Към 972 г. след Разделението на Хефест е в процес на утвърждаване изискване домовете да се строят така, че да могат много лесно да бъдат вдигнати във въздуха, и се създават сили за бързо реагиране, снабдени със скоростни и способни да носят голяма тежест летящи машини. Идеята е при опасност за някое селище най-близкият отряд да може да евакуира населението заедно с домовете, преди лавата да е стигнала до него.

Икономика

Почвата е извънредно плодородна, но нестабилният климат не способства особено за селско стопанство. Въпреки това Хефест се самоизхранва, главно от голямо количество отлично механизирани и автоматизирани оранжерии, разположени в невулканичните райони, или около по-спокойни и постоянни вулкани. Енергия се получава от вулканите и горещите извори в неограничени количества.

Хефест и Океания имат много широк търговски обмен. Хефест доставя почти половината от необходимите на Океания метали и голяма част от химическите суровини. Океания е любима почивна база за жителите на Хефест, а за немалко от тях - и постоянно местожителство. Океания печели от това тези хора да харчат парите си на нея, Хефест - от това те да създават продукт за Хефест. По-добре, отколкото да емигрират завинаги на някой друг свят.