Хобити

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето

Възникване

Хобитите са не особено известна раса. Официално биват класифицирани като подвид Стандартни. На много светове биват дискриминирани заради ръста си (не че се случва често хобит да попадне на сто километра от дома си, та камо ли на друг свят).

Възникнали са само две-три години преди Разделението. Вероятно са щели да останат съвсем малко, ако не е била изключително успешната им кампания за набиране на желаещи. (Носят се слухове, че Безтелесните са ги консултирали по въпроса.) Предложението за спокоен, весел и охолен живот (и то доста над сто години), в пасторална и кротка среда, и с много и приятно хапване и пийване, е срещнало отклик у доста хора, особено по-възрастни. В един момент е било допълнено с уговорката, че всеки, поискал да се присъедини към хобитите, започва това си съществуване като дете, дори ако като човек е вече престарял, и това е наклонило немалко везни. (Твърде малко от така убедените са знаели, че спомените за предишния им живот ще са доста мъгляви, но не е известно някой впоследствие да се е оплакал и отказал.)

Точният произход на расата е спорен. Самите хобити официално твърдят, че расата им е била създадена от поклонници на Толкин сред първите Безтелесни, и в това вероятно има голяма доза истина. В същото време се знае, че големи части от технологията на расата не са дело на Безтелесни, и че са използвани наготово елементи от расови технологии, предназначени за съвсем други раси. Неофициалното мнение на повечето учени е, че вероятно Стандартни или Аугментирани поклонници на Толкин са се опитали да скалъпят нещо хобитоподобно от части от технологии за други раси и разработени от тях добавки, и че Безтелесните са били поканени накрая да доправят нещата до стройна и стабилна расова технология.

Продължителността на живота им е около 130 г.

Местожителство

Живеят на около триста свята, почти всички Толкинови. Броят им не е известен, тъй като никой не полага необходимите усилия да го установи с точност. Предполага се, че не е малък. Приемат охотно желаещи да станат хобити, с уговорката това да са много възрастни или нелечимо болни хора и психологията им да е добре съвместима с хобитовия начин на живот.

Особености

От всички Толкинови раси хобитите най-точно съответстват на оригиналното описание на Толкин, като изключим леко удължения живот. Да си хобит означава да водиш весел, спокоен и щастлив живот. (И никак не е трудно постижимо - реално обикновеният селянин в пасторални райони си е жив Толкинов хобит, остава само да му понамалят ръста.) Дупките и смяловете им, облеклото и обичаите - всичко е точно като извадено от Толкин. Хобитите твърдят, че от всички Толкинови раси те спазват най-точно правилата на Мъдреца, както те наричат Толкин - и май са прави. (Забележка: буквалната дума е „The Wizard“, но хобитите я използват в смисъл по-скоро на мъдрец, отколкото на магьосник, и смятат, че магията реално е продукт на дълбоки познания - тоест, на мъдрост.)

По отношение на Толкин хобитите имат един специален принос. От тях е била създадена странна, но много изящна теологична постановка. Тя твърди, че описаният от Толкин свят е напълно реален и в определен смисъл физически представлява реалното човечество, макар и без обвързване с определено място, свят или момент в историята. Че ефектът на тази връзка е, че всичко, описано от Толкин, в някакъв смисъл се е случило, случва се или ще се случва (много често и трите едновременно) в реалния свят. Че Толкин и Гандалф реално са едно и също лице - неговите прояви в двата различни свята, и че творчеството на Толкин е полуосъзната комбинация от реална история и автобиография. Че реално Толкин / Гандалф е Пазителят на техния свят (или светове; броят е без значение) и че се грижи за него. Тази теология е спечелила на хобитите уважение и симпатия сред елфите - те твърдят, че тя е вярна по много начини, разбираеми само за елф или Безтелесен свръхразум.

Език

Отначало е имало доста опити да се създаде и дефинира „език на хобитите“, базиран на Толкиновия оригинал. Толкин обаче не е оставил достатъчно, за да се създаде лесно пълноценен език, на Безтелесните вероятно не им се е занимавало, а хобитите бързо са довеждали всеки опит до караници за подробностите. Накрая се е утвърдил вариант на английския от средата на 20 век, с много заемки от Толкин и от местни английски наречия. Интересното (макар и никак не чудно) е, че този език с времето става все по-„хобитов“. Макар и да няма много общо с описания от Толкин, дори не-лингвисти веднага отбелязват, че този език някак много добре пасва на хобитите.

Семейство и деца

Големите семейства с много деца са на почит сред тях, но не всеки може да се похвали с такова семейство. Заради това и заради сравнително по-голямата продължителност на живота броят им не се увеличава твърде бързо. Подозира се и че доста хобити, чиято психология не се връзва много с хобитовия начин на живот, получават възможност да изберат друга раса.

Други