Шалом

От Резерватът
Версия от 22:07, 11 януари 2014 на Григор (беседа | приноси) (някакво начало)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шалом

Код: 455267-127251
Възел: 611
Релейна
група:
39
Спада
към тип:
Конфесионални светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Класификацията на този свят е малко неясна. Конфесионален и религиозен без съмнение (в сравнително мека форма), но съществуват спорове дали е юдаистки, или не.

Сред конфесионалните светове Шалом се води в графата „други". Истинското му място вероятно е при юдаистките светове, но те са оказали бясна съпротива срещу идеята да бъде причисляван там и засега успешно осуетяват подобни опити. На тях не са редки мненията, че Шалом трябва да бъде принуден да промени разбиранията си с военна сила. Никой от върхушките им обаче не е приел възможността на сериозно - Стражевите светове неведнъж са давали доказателства колко ефективно умиротворяват случаи на военна агресия.

Светът

Светът е приблизително с физическите характеристики на Земята, с уточнението „в междуледников период" - полярни шапки няма, и дори на полюсите снегът през лятото се топи. Климатът е влажен, пустини на практика няма. Населението е около 2 милиона, нивото на развитие - от периода около Разделението, организираността на обществото и икономиката - отлични.

История

Светът е основан от неголяма група израелци, обявили себе си за „умерени реформатори на юдаизма и израелизма". Към тях са се присъединили известно количество евреи от целия свят. Отделно са асимилирали чрез приемане в юдаизма вероятно няколко пъти повече хора от други националности, а след Разделението и от други светове.

Неоюдаизмът

Официално хората от този свят определят себе си като неоюдаисти. Единствено приелите неоюдаизма имат пълни права, другите се ползват със статут на „постоянно живеещи чужденци" - нямат право да гласуват, да притежават имущество над определена (доста висока) стойност, и т. н. Не съществува обаче никакъв проблем за който желае да приеме неоюдаизма - церемонии по приемане се извършват във всяка синагога на планетата всяка неделя (ако има кой да бъде приеман), а при нужда - и по-често. Също така, като изключим законовите ограничения, дискриминация към не-юдаистите почти не се проявява - светът се радва на сравнително висока търпимост. Напоследък дори се обсъжда идеята да се обяви възможност неоюдаизмът да се приема, без да е нужно човек да се откаже от първоначалната си конфесия, ако я има... стига, разбира се, да признае неоюдаизма за по-основен. Засега поддръжниците са недостатъчно, но броят им расте, и е възможно в бъдеще това да се приеме.

Формулировката на неоюдаизма е донесла на Шалом скандална слава сред юдаистките светове. Той твърди например, че Мойсей вероятно е бил амбициозен N-ти син на фараона, и че по рождение няма нищо общо с евреите - просто се е възползвал от тях, за да се опита да създаде свое царство, и в крайна сметка е станал евреин, приемайки юдаизма. По темата например е заснет на Шалом игрален филм, чиито художествени качества са възхитили цялото човечество, но е бил забранен на всички юдаистки светове и е бил повод за куп дипломатически скандали. Много други твърдения на неоюдаизма са в същия стил - напр. че Мойсей е лъгал за срещите си с Бога, че чудесата му са съчетание от случайни съвпадения, научени от дворцовите жреци трикове и добавени в Библията впоследствие съчинения. Въпреки това неоюдаистите смятат, че реално Мойсей е бил пратеник на Бога, без сам да го подозира. И че религията няма нужда от патерици и лъжи, които да я правят смешна. Според тях еврейският народ наистина е народът на Бога и е избран да властва над другите (при положение, че дори някои от юдаистките светове смятат това за по-скоро метафора). Уточнението е, че „еврейският народ" и „властване над другите" са разтегливи понятия, много повече духовни, отколкото официални. Срещат се дори равини, които смятат, че официалната конфесия е без значение, а „еврейски народ" е сборно понятие за тези, които са успели да постигнат нещо повече от другите, в каквото и да било отношение.