Резерватът:Напътствия при писане

От Резерватът
Версия от 04:22, 1 април 2015 на Григор (беседа | приноси) (+ съвети за използването на Безтелесни и Аугментирани)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Всяка една „вселена“ има условия, които е добре да бъдат спазвани при създаване на произведения, ситуирани в нея.

Спазването им няма как да бъде наложено насила на никого. То обаче подсигурява да не се получават колизии с други произведения в нея, а това е полезно. Помага също да бъде запазван интегритетът ѝ като цяло. Затова е мъдро да бъдат спазвани.

Ако се съмнявате дали нещо е добра идея, питайте без колебание. Удобно място за задаване на въпроси е беседата на Григор Гачев. (Добра идея е да изпратите въпроса и по е-майл на grigor в сайта gatchev.info.)

Опазване на основни тайни

Опазване на интегритета на системата

  • Не описвайте твърде големи промени в системата - създаване или загиване на светове, Релейни групи, Възли, раси и т.н.
  • Не създавайте напредъци, открития или събития, които биха извадили системата или значителна част от нея извън контрол
  • Бъдете предпазливи при описването на миналото на системата или бъдещето ѝ

Избягване на конфликти с други произведения

  • Работете в описани или попечителствани от вас светове
  • Ако използвате други светове, го правете бегло и без да оставяте отпечатък върху тях
  • Ако използвате светове или герои, активно използвани от други автори, координирайте го с тях и внимавайте да не допускате противоречия с произведения, които ги използват

Безтелесните

Те са „богът от машината“ в Резервата. Могат всичко. С дребни изключения (твърде мащабна намеса, освен при абсолютно крайна нужда) им е позволено всичко. Затова и е добре да бъдат използвани много пестеливо, ако изобщо. Не е добра идея да са главни или дори второстепенни герои - рискува да ви съсипе произведението. Дори като епизодични герои е добре да им поставите някакви ограничения, иначе ще намерят как да съсипят логиката на творбата ви.

Мотивите им ще са неразбираеми за Стандартните и Аугментираните. (Като проекция - и за авторите и читателите: най-добре не се опитвайте да ги дадете изцяло.) Напълно е възможно да съобщават или да дават вид, че мотивите им са простички и естествени. Като правило обаче зад тези мотиви ще има други, зад тях - други, и така до неизброима дълбочина, все по-сложни.

Биха могли да се явят във всякакъв облик - в човешки вид, като машини, като нещо без реално физическо присъствие, като сън, като халюцинация и каквото още ви хрумне. Могат да имат неограничен брой присъствия, на различни места или на едно и също, еднакви или напълно различни като облик.

Поведението им би могло да изглежда нормално и обичайно за Стандартен. Може обаче да е и напълно нелогично - биха могли например да са едновременно приятели и врагове, или добри в едно и лоши в друго, и това дори да се променя непрекъснато и непредсказуемо. Различни техни присъствия може да действат в напълно различни насоки, включително да си пречат или да се унищожават едно друго. Различните присъствия е възможно да нямат умствена връзка помежду си, или тя да е ограничена в каквато и да било степен.

Не се очаква Безтелесен да може да бъде истински зъл - Свръзката не би го позволила, а техните възможности да го открият и спрат ще превъзхождат несравнимо тези на Стандартните. Напълно е възможно обаче Безтелесен да „играе“ зъл по някаква причина. (Която спокойно може да остане неразкрита, било за героите, било дори за читателите.) Не се очаква обаче Безтелесен да е и добър от сърце - твърде голям е за целта. (Но е напълно възможно негови автономни присъствия да са добри от сърце, макар че може да имат някои ограничения в показването на това.)

Аугментираните

Високо Аугментираните биха били подобни на Безтелесните - твърде могъщи, за да допринесат за добро произведение, и твърде сложни, за да могат да бъдат описани убедително в пълнота. Не се очаква да са истински зли или от сърце добри, и т.н.

Ниско Аугментираните могат да са по-интересни. Дори те обаче често ще имат мощ и възможности твърде далеч над тези на Стандартните. Ако аугментациите им са предимно или само физически, мисловният им процес няма да е по-сложен от този на Стандартни. Ако са и интелектуални, и особено ако са подсилване на разсъдъка (а не само примерно способност за мигновено смятане или търсене в големи бази данни), мисловният им процес ще е много трудно да бъде описан убедително. Същото касае мотивите им.

Като външност Аугментираният се очаква да има едно физическо тяло. В повечето случаи то ще е човешко, биологично. В някои може да е в някаква степен (дори напълно) техногенно, и/или да не е антропоморфно. Високо Аугментираните може да са по същество Безтелесни, които просто поддържат едно физическо тяло като основно, за да се водят Аугментирани. (Включително може да управляват и други тела, или дори не-телесни присъствия.)

Ниско Аугментираните могат да са добри от сърце. Да са искрено зли би се очаквало да е много рядко. Ако са твърде по-могъщи или интелигентни от Стандартните, вероятно от Свръзката биха се намесили и биха ги спрели от злини твърде бързо - рискувате да направите произведението си нелогично.