Мидгард

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мидгард

Код: 093757-329575
Възел: 611
Релейна
група:
26
Спада
към тип:
Средновековни светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Смята се, че около десетина свята в човечеството поддържат викинговите традиции. Във Възел 611 такъв свят е единствено Мидгард.

Един от малкото светове във Възел 611, на които е разрешено да поддържат връзка с повече от един Релеен свят. Негови Релейни светове са Академия (основен) и Икс.

Създаване

В едно отношение Мидгард е уникален. Повечето викингови светове са основани от почитатели на викинговите епоси, и приличат на касапници. Постоянно някъде се води война, святкат брадви и хвърчат глави. На един от тези светове, Мордур, се е установила водеща религия, близка до сатанизма. Мидгард обаче е основан от исландци и норвежци, които са искали да запазят историческата култура на дедите си, но без да залитат по нея твърде силно. Резултатът е общество, което живее с предимно средновековни средства, но е изключително отворено към другите и търпимо към техните виждания: то просто уважава и своите.

Мидгардци възприемат културата на викингите откъм добрите ѝ страни. Войни не са водили от основаването на света си (като изключим атракциите, които се разиграват пред туристите). Надпиванията там са чести, но пиянските поразии - много редки (буйстващият яде бой точно по викингски).

Светът

Светът на Мидгард напомня Земята като размери, но е доста по-студен. Повече от половината площ на планетата, между полюсите и тридесет и осмите паралели, е покрита от полярните ледени шапки, и сняг вали понякога дори на екватора (въпреки че между двата десети паралела почти не се задържа снежна покривка). От тази част на планетата, която не е вечно замръзнала, сушата е около 18%, и е разделена на четири континента и множество острови. Растителността варира от замръзнала тундра на север от тридесетите паралели до гъсти гори около екватора. Слънцегреенето е почти като на Земята, но покритата предимно със сняг и лед планета отразява повечето енергия обратно, и поддържа хладен климата и на незаснежените зони. Смяната на сезоните се дължи не на наклона на въртене на планетата (почти нулев), а на леката ексцентричност на орбитата ѝ.

Икономика

Прехраната идва основно от риболов, земеделие, лов и туризъм. Океанът на Мидгард е изключително богат на риба, микроскопични зелени водорасли и планктон. Наличните няколко вида китове достигат огромни размери - забелязвани са гиганти с предположимо тегло над 300 тона и дължина почти 50 метра. В незаснежените зони добре виреят ръж и пшеница, а и много други култури. В по-северните области се отглеждат огромни стада северни елени. Мидгардци с гордост твърдят, че наличното им стопанство с лекота може да изхранва над 10 милиона души (постоянното население на планетата е около 4 милиона, и непрекъснато има още между 2 и 3 милиона туристи; планетата изнася големи количества храни), и че при нужда в 10-годишен срок могат да завишат тази цифра до 100 милиона. Непрекъснато изпращат храни като хуманитарна помощ на светове, които имат проблеми с прехраната. Между 30 и 65 г. ОП Академия редовно е получавала помощи от Мидгард, и това не е забравено - жители на Мидгард имат право на безплатно лечение на Академия, дори след изминалите стотици години.

Туризмът на Мидгард е отлично развита индустрия. Над половината население работи предимно или изцяло в нея, или за нея. Развлеченията, които се предлагат, са най-разнообразни: участие във викинговия живот, зимни спортове (вкл. екстремни - има дори няколко успешни опита на преходи през полярните шапки), лов и риболов... Прочути са „Викинговите войни“ - представления с огромен мащаб, в които участват десетки хиляди хора. Разиграва се война между различни викингови поселища; твърди се, че шоуто е незабравимо. Срещу не дотам скромна такса туристите могат да участват, дори и пряко в битките. Всичко се записва от хитроумно прикрити устройства, доставени от Икс, и се превръща във вълнуващи „документални“ записи - гордост за запечатаните в тях туристи, и чудесна реклама.

Оръжията, използвани в тези игри, също се доставят от Икс, и са произведение както на технологията, така и на изкуството. Ангел Братоев от Академия пази за спомен мидгардски боздуган, подарък от Гунар Торвалдсон - страховито парче дърво, осеяно с шипове от зъби на акула и изглеждащо до немай-къде зловещо оръжие. Действието от удара му изглежда абсолютно истинско (вкл. дупките от зъбите и кръвта), но без да причини болка или реални увреждания. Ефектът (изваждане от строя на крайник, или на човека, привидните увреждания и т.н.) преминава след време, което може да се регулира предварително.