Икс

От Резерватът
Направо към навигацията Направо към търсенето
Икс

Код: 537124-278374
Възел: 611
Релейна
група:
42
(Релеен)
Спада
към тип:
Пост-Разделенски светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Често се водят спорове дали Икс е вторият или третият по развитие свят на Стандартни във Възел 611. По повечето показатели е трети; има обаче някои, по които е втори. Във всички случаи, Икс е един от първите три свята, и измежду първите поне пет определено обръща най-много внимание на по-изостанали светове.

Светът

Планетата му е подобна на Земята като условия, но с по-малка сезонна разлика и по-загладен релеф. Има луна, която е няколко пъти по-малка от земната. По-голямата част от площта на света на практика не се използва. Свръзката са предупредили Икс, че може да предложат на друг тезаурус да се засели на техния свят (ако Икс даде съгласието си, разбира се). Засега обаче не се е намерил подходящ тезаурус (Свръзката не са обяснили какъв точно тезаурус е подходящ).

Настоящето

Официалният език на света е междусветският английски. Населението е 352 милиона; произходът му е предимно (но не само) от англоезичните страни. Емиграцията от него е на практика нулева, въпреки че не е забранена. Имиграцията е сравнително лесна за Аугментирани, но почти невъзможна за Стандартни.

Светът е пословичен за пренебрежително отношение към по-изостаналите светове; на практика то не е открито националистко (има и по-лоши, но неспечелили си такава слава светове), но е някак си покровителствено и изотгоре. А когато присъствуващите са само иксианци, може да бъде и презрително. Докъм 891-2 г. след Разделението е било и по-лошо, но тогава из цялото човечество се разчуло за демонстрацията на медиумите от Морфей, и правителството на Икс тихомълком взело деликатни, но с дългосрочен ефект мерки нещата да не личат толкова. Въведена е била практика за всевъзможни помощи за по-изостанали светове - безплатна или на субсидирани цени техника, технологии, обучение, и т.н. Това сериозно е подобрило имиджа на Икс на другите светове. Вътресветската кампания за „коректност“ пък малко по малко подобрила отношението на иксианци към околните.

(Има и още една, строго неофициална версия за причината за тези мерки: твърди се, че от Свръзката са заявили на ръководството на Икс, че отношението им към околните светове не е добре съвместимо със задълженията като Релеен свят, и че ако то продължава, Икс може да бъде лишен от този статут. Предполага се, че предупреждението за възможно заселване на още един тезаурус на света им може пак да е със същата цел.)

Светът е свръхурбанизиран, свръхтехнизиран и роботизиран. Близо 2% от населението са Аугментирани.

Роботите на Икс

Гордостта на света - човекоподобните роботи - са поне 2 пъти повече от гражданите. Съществуват всевъзможни модификации: от класически „тенекиен човек“, до творения, които биха могли да минат за истински човек дори пред лекарска комисия. Още няколко свята във Възел 611 произвеждат човекоподобни роботи, но продуктите им са направо сурогати в сравнение с роботите на Икс. Недостатъкът на отличното качество на Икс е солената цена. Където не се продават на спонсорирани цени, продуктите на Икс биват закупувани само от много богати светове или собственици. Например традиционният им клиент за роботи, въпреки че това не се афишира особено, са луксозните публични домове.)

Интелектът на роботите е старателно проектиран: превишават по интелигентност средния жител на Резервата, но в същото време нямат собствена личност и не се самоосъзнават като индивидуалности. (По този начин Икс си е спестил огромен куп юридически проблеми, казуси и неясноти.) Производството на роботи с личност е строго забранено (твърди се, че нелегално или за специални цели се произвеждат отделни бройки или малки серии, но официално се отрича). Понякога собственик се опитва да придаде индивидуалност на свой робот, или да го научи на личност: роботът старателно спазва указанията и имитира създаване на личност до най-малки подробности, тъй като това е желание на собственика, но реално симулира - интелектът им е предвиден да не може да изработи своя личност при никакви обстоятелства.

Един любопитен момент е, че дори най-добрите учени на Икс не са могли да формулират по-прости и функционални основни закони на роботския интелект от Азимовите, и използват тях в буквалния им вид. Причината е проста: роботът на Икс е инструмент, а това са перфектните изисквания за инструмент - да не вреди на човечеството, да не вреди на собственика си, да изпълнява желанията му и да се грижи за себе си.

Икономика

Населени места под 100 000 души на практика няма; повечето са около или над милион. Всички изглеждат като мечтата на урбанист-футурист. При получаване на каквато и да било по-модерна и добра (дори с малко) технология, тя се внедрява навсякъде, често на висока цена. Иксианците смятат, че непрекъснатото поддържане на върхово технологично ниво има възпитателен ефект върху света им, и го е направило това, което той е.

Селско стопанство в традиционния му вид не съществува на Икс. Светът се самоизхранва, но почти всичката храна се получава от автоматизирани оранжерии, биотехнологични заводи и т.н. При цялото техническо развитие на света е смайващо, че повечето от храната „имат вкус на пластмаса“, по мнението на външни хора. По-сериозните казват, че Икс може да направи какъвто вкус пожелае, но дизайнерите на храни там просто нямат този усет за вкус на храната, който има човек, израсъл с естествени храни.

Промишлеността на Икс е специализирана в свръхвисокотехнологични продукти. Правителството на света е установило режим, който стимулира непрекъснатото изхвърляне от производство на най-нискотехнологичните неща, произвеждани там. Продукцията на Икс е смятана из целия Възел за връх на високотехнологичността (а и на цените). Иксианци са донякъде шовинисти в промишлено отношение: много е трудно да бъде накаран жител на Икс да използва нещо, което не е произведено там - смятат го по дефиниция, за нискотехнологичен боклук, урон на авторитета на ползващия го, често без значение на реалните факти.

Основната част на населението обаче е заета не в промишлеността, а в науката. Работи се предимно приложна наука, но значителен дял има и фундаменталната. За разлика примерно от Академия, в науката на Икс няма нищо пародийно и комично. Смята се, че в областта на фундаменталната наука светът отстъпва във Възела единствено на Томароа и Белвю, а в приложната - само на Белвю. Иксианци се шегуват, че светът им има най-високата плътност във Възела на шпиони от Стражеви светове на квадратен метър. (Всъщност на Белвю е още по-висока, а и на Томароа не е много по-ниска, въпреки че шпионите там най-често не могат изобщо да разберат за какво става дума.)