Акура

От Резерватът
Версия от 03:27, 1 април 2015 на Григор (беседа | приноси) (дребни)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Акура

Код: 485320-757593
Възел: 611
Релейна
група:
51
(Релеен)
Спада
към тип:
Пост-Разделенски светове

Създаден
от:
Григор Гачев


Светът

Стандартен пост-Разделенски свят. (Пословично стандартен - доста от жителите му, а и от други светове, твърдят, че ако във Възел 611 има състезание по скучност, Акура ще е сериозен претендент за титлата.)

Светът е почти напълно земеподобен. Минимални разлики в географията и звездното небе, всичко останало е същото - звезда от клас G2, луна, подобна на земната, и т.н. Единствено разликата в сезоните е малко по-малка (наклонът на оста на въртене на планетата спрямо еклиптиката е 9%).

Официалният език на света е междусветският английски. Немалко хора говорят добре японски, който често се използва в трудови условия. Населението е около 280 милиона и по начало е събирано „отвсякъде по малко“. Това е включило отначало почти само развити държави - проектът за Разделението е бил известен навремето предимно в тях.

История

Като отделна нация най-много от преселенците там са били японци; китайците са непосредствено след тях. Като езикова група - преселенците от различни англоговорящи държави и владеещите английски с друг произход. Идеята на проекта е била: като не може да се остане на Земята, да си направим подобно общество където идем, тъкмо да е по-уредено и по-спокойно. И определено са успели.

През първите около сто и петдесет години на Акура безработните никак не са били глезени. Шест месеца получаваш някаква мизерна помощ (ако си търсиш енергично работа), след това - нищо. Проблемът си е твой. Това спомагало за „донатягането на гайките“, и до голяма степен е създало културата на работливост на Акура. През последните петдесетина години от периода обаче гайките ставали все по-очевидно пренатегнати. Накрая икономистите обявили официално, че това положение вече осезаемо повече вреди, отколкото помага. В същото време най-големите корпорации вече били въвели режима „пет към едно“, също не от доброта към служителите си.

В крайна сметка било прието безработните да получават „средства за оцеляване“ неограничено време и централно спонсорираните програми били насочвани по възможност към безработни. А когато околните светове научили за това, било въведено още едно изискване - безработният или да е роден на Акура, или да е работил поне 10 години на нея. Защото „стандартът на оцеляване“ е мизерен по мерките на Акура, но доста приличен по тези на много други светове във Възел 611.

Икономика

В промишлено отношение Акура е свят, който не е забележим с нещо особено - като изключим това, че е забележим със всичко не-особено. Произвежда и изнася огромни количества всевъзможни разнообразни стоки, от всякакви видове концентрирани, консервирани или свежи храни, през смайващо разнообразие стоки за потребление, та до всевъзможни машинни, промишлени и други части, химически продукти и какво ли не още. Продукцията на Акура бива смятана ако не за върхово постижение, то за качествена и надеждна, и няма проблеми с пазарите. Износът на света расте с по над процент годишно. Количеството научен продукт и приложни технологии, особено в областта на промишленото производство, също е впечатляващо.

Корпорациите на Акура са нейното знаме в живота и острие в бизнеса. Повечето са наследници или клонове на големи японски корпорации отпреди Разделението, или са създадени от японци скоро след него. Най-големите имат по над един милион служители. Биват смятани за „самураи“ в търговията: пробиват навсякъде, без значение на условията. Имат контакти по на практика всички светове из Възела и джобовете им са буквално бездънни - особено като става дума за търговски контакти, рушвети за сделки и т.н. Имат чудесни връзки с правителството на света и често си вършат услуги.

Отношението им към служителите е прилично, поне докато служителят е полезен и трудолюбив (по мерките на Акура, а това не е лесно). Принципът там е „мислете за работата, ние ще мислим за вас“. Нормалното положение е корпорацията да ти осигурява всичко, което иначе би ти гълтало времето и силите и би те отклонявало от работата - плащане на данъци и сметки, гледане на деца, почистване на дома, здравна помощ, грижи по раждания и погребения...

Настоящето

Като развитие Акура е точно „в опашката на първата вълна“ на развити светове на Стандартни във Възела. Статистиките я класират между 10 и 15 място по развитие, в зависимост от критериите. Престъпността там е под средното за подобен свят. Стандартът на живот е един от най-високите във Възела. Природата е запазена сравнително чиста, законодателството е отлично уредено. Дипломатическите отношения с околните светове са отлични, икономиката - също. Опазването на човешките права е на ниво, изобщо - на пръв поглед свят-мечта.

С един огромен недостатък - колко се работи там. Формално светът има закони за 40-часова работна седмица и т.н., но на практика никой не работи под 60 часа седмично - и то напрегната, интензивна работа. Средната цифра вероятно е над 70 часа. Корпорациите и учрежденията заплащат щедро извънредната работа, но утешението не е голямо - режимът е просто съсипващ.

Най-големите корпорации предлагат два месеца годишна платена отпуска, като задължително пет месеца се работи, а един се почива - така пазят служителите си от разболяване от преумората. Почти всички останали се мъчат да постигнат същото. Въпреки това, всяка година средно около 5% от работещото население прекъсва работа за няколко месеца, година или докато си намери нова - или за да си почине, или заради невъзможност да издържа на режима.

Времето на обикновения човек на Акура тече доста еднообразно. Дванайсет, четиринайсет, понякога повече часа напрегната работа на ден, шест, понякога седем дни в седмицата. В почивния ден - кино, или двубоите от Арената по видеото, или разходка-излет със семейното или лично електромобилче. А след по-тежка седмица, или две седмици общо без почивен ден - цял ден спане. През отпуската - излет в някой курорт, или на свят-курорт. И после пак въртележката... Въпреки отличното здравеопазване, продължителността на живота на Акура на работещи е 3 до 5 години по-кратка от тази на неработили цял живот. Смята се, че натоварването си казва думата.

Географията на света е разнообразна и красива, но цените в курортите му са по силите на хора от не повече от петдесетина свята във Възела - трудът на обслужващия персонал, жители на Акура, не е евтин. Икономиката на света се смята за една от десетте най-силни във Възела и за част от промишления му гръбнак. За поне два свята се смята, че живеят предимно от хуманитарни помощи от Акура. Някои прогнозират, че след достатъчно време Акура ще намери начин да ги закупи. (Акура вече притежава повечето земя на един друг свят, Тасман, и тихомълком изкупува още. Вероятно до около 100 години ще притежава над 90% от площта му. Възможно е скоро след това да предложи на населението да закупи света им изцяло и официално.)

Желаещите да имигрират на Акура са много, но това не е лесно - светът има изисквания за образователен и професионален ценз на приеманите, и лимити за количеството приемани годишно. През последните осемдесет години има програма за приемане на ограничен брой хора без ценз, на лотариен принцип, срещу задължението да покрият с работата си разходите по обучението им. Програмата се е оказала като цяло успешна и се обсъжда разширяването ѝ. Обратно, желаещите да напуснат Акура са твърде малко. (Пенсионерите не се броят - доста жители на света след пенсиониране отиват да живеят на някой свят-курорт с ниски цени. Цените на Акура са високи и само с обичайната пенсия там не се живее богато.) Така че населението на Акура нараства както за сметка на естествен прираст (доста минимален), така и на имиграция (за последните 20 години тя достига почти 200 000 души годишно и се чуват гласове за ограничаването ѝ).