Пътуването във времето

От Резерватът
Версия от 02:52, 8 март 2015 на Григор (беседа | приноси) (дребни)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Един от най-мътните моменти пред учените в Резервата е пътуването във времето. Теоретично са предложени три типа пътуване във времето:

  • Първият тип е следствие от пътуване в пространството със скорост, по-голяма от тази на светлината. Като резултат, човек пристига в крайната точка преди светлината (и фронтът на събитията) от началната точка - тоест, спрямо тях той пътува назад във времето. Практически няма голямо приложение, но би било важно за теорията.
  • Вторият тип е пренасяне напред във времето, като през времето между началото и края на пренасянето обектът не съществува. Също без голямо практическо значение, но би било важно за теорията.
  • Третият тип е това, което фантастите наричат „машина на времето“ - възможност да се пътува напред и назад във времето, да бъдат обърквани причинно-следствените връзки, и т.н.

Към времето около 1000 г. след Разделението Стандартните, и с почти пълна сигурност и Аугментираните не са успели да постигнат нито един от трите типа. Безтелесните отказват информация по въпроса дали те са успели. Предполага се, че владеят като минимум първи тип - мигновеното пренасяне на информация чрез трансмитерите е точно това. (Не се знае обаче дали различните светове са реални, дали са в една и съща Вселена, и т.н., така че и това не може да бъде потвърдено.)

Предполага се, че трансмитерите като теория и технология са свързани с теорията на времето в достатъчна степен, за да могат да позволят пътуване във времето. Някои спекулират, че това е причината Безтелесните да не разкриват трансмитерната технология в разбираем за Стандартни или Аугментирани вид - да не би някой по нея да построи машина на времето, да се върне назад и да унищожи Безтелесните, преди да са се появили. Запитани Безтелесни са обяснили, че, първо, трансмитерната технология е тясно свързана с абсолютно всичко (доста мъгляво обяснение, но не са дали нищо повече), и второ, тенденцията за появата на Безтелесни в обществото е толкова силна, че единственият начин появата да бъде избягната е да се унищожи човечеството.

На много места в Резервата пътуването във времето се изследва активно от учените. Във Възел 611 е известно, че на Томароа има почти официална школа, съставена от няколко активни екипа, и в някои университети изследванията им се преподават като отделна дисциплина. На Белвю има цял институт по физика на времето, отлично финансиран, и се подозира, че много от изследванията му се държат в тайна (доколкото това е възможно на Белвю). Съществуват косвени данни, че на Фраунхофер и Кодзияма са правени тайни изследвания, но без резултат. Същото се подозира и за поне още десетина свята във Възел 611. В почти всички останали възли положението е същото.

Някои хора подозират, че Безтелесните не само владеят тези технологии, но и активно пречат на Стандартните и Аугментираните да ги открият. (Същите хора обикновено подозират Безтелесните и във всичко друго лошо на света.) На пряк въпрос дали го правят, един Безтелесен е отговорил: „Официално не мога да дам информация по въпроса. Неофициално, вредите, които бихте могли да причините с такива технологии на нас, са нищо в сравнение с вредите, които задължително ще причините на себе си.“