Резерватът:Напътствия при създаване на светове

От Резерватът
Версия от 21:28, 11 април 2015 на Григор (беседа | приноси) (дребни допълнения)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Описаните вече светове в Резервата са готови и удобни. Също, едно от големите удоволствия при писането на произведения за Резервата е, че той е съвместна вселена и това е вид съвместно творчество. Всяко ново произведение го обогатява и прави следващите по-лесни за пълноценно създаване и богато описване.

Създаване на неофициални светове

Понякога произведение няма как да бъде развито добре на вече описан свят и е по-добре за него да бъде „създаден“ нов. Това е ОК - създайте го! Ако нямате желание описаният от вас свят да стане част от официалното описание на Резервата, можете да правите каквото искате. :-)

Създаване на официални светове

Ако искате светът ви да е „официален“, ще трябва т.нар. „настойник“ на Резервата (към момента Григор) да го утвърди. За да стане това е нужно светът да отговаря на няколко лесни и прости условия, които няма да ви ограничат.

 • Трябва да е сравнително реалистичен като вътрешна логика, икономика и т.н. Позволено е той да е много различен от Земята и дори законите на физиката на него да са други. Не бива обаче да включва откровено нелогични и абсурдни неща. (Освен всичко друго, такива неща често развалят произведението.)
 • Не бива да описва неща, които противоречат на механизмите на Резервата - например машини на времето.
 • Трябва да има нещата, които в условията на Резервата е длъжен да има всеки свят:
  • официално име (може да има и неофициални, които да са много по-популярни)
  • код (12 цифри, уникален сред световете), Възел и Релейна група, към които спада, тип на света

Към момента е „отворен за развиване“ само Възел 611. Ако той не ви задоволява, можете да използвате друг. Тогава обаче е твърде малко вероятно героите ви да попаднат на светове от Възел 611 или да срещнат герои оттам, тъй като пътуването между Възли е доста ограничено. Също, добре е да приведете някаква информация за този Възел, за да има какво да се каже тук за него. :-)

Светът ви може да е член на която и да е от дефинираните във Възела Релейни групи. (Ако искате да е член на повече от една, ще е добре това да има убедителна причина. Също и ако искате да е член на група 26 във възел 611, тъй като тя е почти запълнена.) Позволено е да бъде Релеен свят, ако е поне малко подходящ за такъв - ще рече стабилен и не твърде странен като общество, и не твърде краен като степен на развитие.

Добре е (но не е задължително) светът ви да има:

 • няколко думи за проекта, чрез който е създаден
 • история
 • географско описание
 • описание на обществото
 • всякакви дребни или не толкова дребни особености

Ако имате нужда да се ориентирате как изглежда типичното описание на свят, разгледайте наличните. Най-подробни към момента на съставяне на тези указания са описанията на Ортодокс и Академия. Типични най-обикновени описания са тези на Азор, Арената, Мулен Руж, Смоланд. Странни и предполага се много редки, но принципно възможни светове са Пътят на Аллаха и Арената на Гилдиите.

Ако имате каквито и да било въпроси около създаването на свят, не се колебайте да ги зададете. Удобна място за целта е беседата на Григор. За всеки случай е добре да изпратите въпроса си и на grigor в сайта gatchev.info. Дори ако това, от което се нуждаете, не е съвсем приемливо, често ще се намери вариант и за него. :-)